Skip to content

Onze visie

Het Society of Siblings initiatief wordt gedragen door een aantal enthousiaste jongeren die al langere tijd samenkomen om activiteiten voor de jeugd in de Zaanstreek op te zetten. Het initiatief is onderdeel van een organisatie die zich al ruim 5 jaar inzet voor jongeren. Over de afgelopen jaren zijn met de activiteiten meer dan 400 jongeren bereikt. Een aantal van deze jongeren zijn nu ook zelf betrokken als vrijwilliger bij de organisatie. Ook hebben wij een lopend maatjesproject, met momenteel 30+ actieve trajecten, waarin wij jongeren begeleiden. Met andere woorden, wij staan in nauw contact met de nieuwe generatie.

In de gesprekken die wij met jongeren hebben, horen wij dat er een sterk verlangen is naar saamhorigheid en identiteit. Daarom zijn wij als vrijwilligers erg gemotiveerd om aandacht en steun te bieden aan de jongeren die nu aan de zijlijn staan, en hun weer zelfredzaam te maken. Wij zien immers de hulpvraag onder jongeren toenemen. Volgens CBS, voelt 1 op 3 jongeren zich enigzins eenzaam, waarbij 1 op de 9 zich zeer eenzaam voelt (bron: CBS,2023). RIVM rapport wijst uit dat maar liefst 44% van de jongeren zich wel eens eenzaam voelt (RIVM,2024), en dat 13% serieus heeft nagedacht over zelfmoord. Ook worden jongeren met een licht verstandelijke beperking of een LHBTI+ gender identiteit dikwijls aan de kant gezet.

Inspiratiebijeenkomst en brainstorm sessie voor de vrijwilligers van het maatjesproject van society of siblings
Inspiratiebijeenkomst en brainstorm sessie voor de vrijwilligers van het maatjesproject.

Society of Siblings biedt uitkomst aan de jeugd die momenteel buiten spel staat: door een maatjesproject op touw te zetten bestrijden wij actief de opgelopen sociale achterstand. Dit maatjesproject noemen wij Cross Borders. Iedere hulpbehoevende tiener zal aan een enthousiaste jonge vrijwilliger worden gematcht, zodat deze ondersteund wordt door een voorbeeldfiguur. Het maatje benadert de jongere op gelijkwaardig niveau en houdt laagdrempelig contact. Hij of zij onderneemt activiteiten en schept de sociale context waarin de tiener zich kan ontwikkelen in zijn/haar vaardigheden. Het maatje staat de tiener bij in dagelijkse bezigheden: ontspannende- maar ook moeilijke situaties. 

Vanuit Society of Siblings zullen wij een ontmoetingsruimte faciliteren waar de vrijwilligers (met of zonder hun maatje) kunnen afspreken. Deze activiteit noemen wij Connect. Wij bieden graag een plek voor inloop (bijv. bij gebrek aan veilige/ rustige thuissituatie), waar de jongere kan ontspannen of aan de slag kan gaan met huiswerk. De ontmoetingsruimte zal verder gebruikt worden om trainingen te geven aan vrijwilligers om hen uit te rusten met pedagogische kennis en ervaringen uit de praktijk. Deze trainingen worden door gecertificeerde pedagogen gegeven. Door mensen al vroeg maatschappelijk betrokken te maken, investeer je in een betere toekomst voor iedereen

Visie

Vanuit Society of Siblings willen wij ons inzetten voor de kwetsbare jongeren. Wij bieden persoonlijke aandacht, steun en plezier. Wij geloven dat een positieve interactie zijn uitwerking zal hebben op de identiteitsontwikkeling van de jongere in kwestie. Door handvatten te bieden, kan de jongere bouwen aan zijn sociale vaardigheden en wordt hij/zij zelfredzaam. Deze bijdragen hebben als neveneffect het aanwakkeren van maatschappelijke betrokkenheid bij de tiener zelf. De vrijwilligers die zich aanmelden worden gelijk op een plek van belang geplaatst, en gestimuleerd om laagdrempelig contact te onderhouden met hulpbehoevende tieners. Wij ondersteunen ze hierbij met lessen in communicatie zodat zij de meest optimale begeleiding kunnen verlenen aan hun maatje. Wij geloven dat je door preventief in te grijpen- uiteindelijk de professionele hulp aanzienlijk minder belast – wat op de lange termijn de gemaakte kosten behoorlijk verminderd.

Missie

Society of Siblings biedt jongeren en jongvolwassenen een ontmoetingskans waarbij positieve interactie en het gevoel ‘erbij te horen’ en ‘er mogen zijn’ centraal staan, ongeacht overtuigingen of afkomst. Society of siblings ondersteunt vrijwilligers door ze te coachen en in te zetten op plekken van betekenis. De jongeren die nu aan de zijlijn staan willen wij verbinden met enthousiaste jongeren. Het is ons diepst verlangen om iedere jongere te ondersteunen in het ontwikkelen van zijn of haar talenten en passies. Zodat iedereen op een geheel unieke manier een positieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij.

Doelgroep

De activiteiten van Society of Siblings zijn bedoeld voor jongeren en jongvolwassenen die zich buitengesloten voelen, hetzij vanwege sociale achterstand, ziekte of andere beperkingen. Denk hierbij aan: jongeren die geen fijne thuissituatie hebben, kwetsbare jeugd die op de straat rondhangt, of gewoon jongeren die behoefte hebben aan positief sociaal contact. Deze jongeren zijn veelal bekend bij het jeugdteam of andere jeugdhulp of jeugd-GGZ instellingen.

Doelstelling voor deelnemers

De deelnemers hebben een plek waar zij ‘thuis’ mogen zijn en bouwen op deze manier aan hun sociale netwerk en hun sociale vaardigheden. Zij voelen zich geaccepteerd, gezien en gehoord. Zij ervaren de ruimte om zich te mogen en kunnen ontwikkelen. Verder hebben de deelnemers 1-op-1 contact met een vrijwilliger. Zij bouwen een band met elkaar op. Zij krijgen steun en aandacht van de vrijwilliger en kunnen bij deze persoon hun verhaal en vragen kwijt. Zij krijgen de ruimte om zelf initiatieven te nemen en zich te kunnen ontwikkelen in de eigen kwaliteiten. De deelnemers worden weerbaarder en uiteindelijk zelfredzaam bevonden. De deelnemer onderneemt acties met de vrijwilliger.

Wij streven naar duurzaam contact tussen de deelnemer en vrijwilliger, die op termijn niet afhankelijk is vanuit ons. Wij geloven dat jongeren behoefte hebben aan ‘vastigheid’, zij ondergaan in deze tijd immers al zoveel veranderingen. Wij doen als samenleving al zo vaak een beroep op de veerkracht van jongeren.  Daarom vragen wij onze vrijwilligers een commitment te maken voor deze tieners. Wij zullen uiteraard al bij de start duidelijk maken dat het maatjestraject zich niet beperkt tot de 7 maanden die wij hiervoor gegeven hebben. Wij stimuleren de vrijwilligers om de relaties niet te laten verwateren.

Doelstelling voor vrijwilligers

Het vrijwilligersteam van Society of Siblings is divers en bevat mensen met een beperking en/of stoornis, mensen met een migratieachtergrond en ervaringsdeskundigen op het gebied van LHBTI+ of jeugdhulpverlening. De vrijwilligers zijn uitgerust met pedagogische kennis, en zijn in staat om effectief te communiceren met de mensen uit de doelgroep. De vrijwilligers houden de connecties in stand en rapporteren hun werkzaamheden aan de coördinators. De vrijwilliger spreekt af met de tiener, eventuele kosten die hieraan verbonden zijn (bijv. gebak/ lunch) worden bekostigd.
Er zijn vaste evaluatie- en supervisie momenten voor de vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen ten allen tijde persoonlijke begeleiding vragen van een pedagoog/ ervaringsdeskundige. Verder bieden wij een vaste ruimte waar de vrijwilligers onderling contact kunnen houden en ideeën kunnen uitwisselen. Hier worden ook trainingen en vragenuurtjes gehouden. Op deze manier hopen wij een gezond netwerk van betrokken en jonge vrijwilligers te bewerkstelligen. Wij hopen dat er een gemeenschap ontstaat van jongeren die elkaar inspireren om andere jongeren te helpen. Dit is immers een initiatief voor en door jongeren.

Beoogde maatschappelijke effecten

Society of Siblings zal met dit initiatief sturen op de volgende maatschappelijke effecten:

Kwetsbare jongeren (deelnemers):

  • Eenzaamheid afgenomen
  • Voelt zich gehoord en gezien
  • Emotionele vaardigheden zijn verbeterd
  • Weerbaarheid en zelfredzaamheid is toegenomen
  • Positief zelfbeeld consolideert
  • Meer aandacht aan ambities (vormen van perspectief)
  • Participatie in de samenleving is toegenomen
  • Sterker sociaal netwerk

Vrijwilligers (de maatjes): 

  • Society of Siblings stimuleert de vrijwilligers om zich in te zetten voor de maatschappij
  • Society of Siblings onderwijst, adviseert en begeleidt de vrijwilligers in hun traject
  • Bewustwording van maatschappelijke kwesties
  • Vrijwilligers verbinden zich duurzaam aan de deelnemers
  • Aanwakkeren van verantwoordelijkheidsgevoel tegenover de rest van de samenleving
  • Vrijwilligers leren te functioneren als een rolmodel
  • Vrijwilligers groeien in zelfvertrouwen
  • Uitgerust met pedagogische kennis om het contact te verbeteren 

Zowel de hulpbehoevende jongeren als de vrijwilligers worden gestimuleerd om hun kwaliteiten te ontwikkelen en in te zetten in de maatschappij.

Gelijkwaardige relaties

Door op gelijkwaardig niveau met de jongeren te connecten, zien wij dat dit een andere dynamiek oplevert dan bij een professional. Onze vrijwilligers houden meer laagdrempelig contact, door bijvoorbeeld samen een spelletje te spelen of een wandeling te maken. Het is niet aan de vrijwilliger om de problematiek van een jongere in kwestie op te lossen, maar eerder om naast het maatje te gaan staan. Dit schept een vertrouwensband, waarin de jongere zonder oordeel zijn ei kwijt kan, en ook meer openstaat voor feedback.

Fonds verslaglegging :